tisdag 25 september 2012

Filmjölksbröd


Det här är en favoritlimpa som jag har bakat i två år, det går åt en massa olika ingredienser.

Har man bara allt hemma så blandar man ihop det hela på en kvart

De första gångerna blandade jag ihop degen i assistenten, men det går ganska fort för hand.

Det tar två timmar i ugnen, men det blir verkligen gott.

Det här behöver man till två limpor:

1 liter filmjölk
7 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
1 tsk salt
1 1/2 tsk bikarbonat
1 dl linfrö
1 dl solrosfrön
1 dl russin 
1 dl grovt hackade valnötter eller hasselnötter
1/2- 1 dl hackade torkade aprikoser
ungefär 1/2 dl mörk sirap

Skeda över smeten i två 1 1/2 liters avlånga formar.
Grädda 1 timme i 200 grader.
Sänk värmen till 175 grader och täck bröden med aluminiumfolie.
Efter ytterligare 1 timme är bröden klara. 
Låt stå invirat i duk att vila i ca 5 timmar.

Att baka en sådan här regnig grå  dag är en lisa för själen.


8 kommentarer:

  1. Ser god ut. Går den att baka utan russin och aprikoser? Gillar inte sånt.. men frön o nötter går bra.
    kram elsamarianne

    SvaraRadera
  2. Åhh vad fint! Heja dej! Mysiga bilder och fina brön ;-) Kanske skulle prova detta någon gång ju! Kramis!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej EM! Det går säkert bra att utesluta frukterna, jag har visserligen bara glömt att ha i russinen...

      Och Fina! Brödet går jättebra att frysa, jag brukar skiva det innan jag fryser in det, då är det lättare att plocka fram bara någon skiva i taget! Kram!

      Radera
  3. Vilken fin och trevlig blogg jag hittade fram till!;-) Det där brödet ser väldans gott ut! Mums FILibabba:-)Tittar nog säkert in snart igen om jag får... Ha en strålande dag! Kram från Norge

    SvaraRadera
  4. Bikarbonat ??? Er det det samme som bakepulver eller gjær , som vi sier i Norge ?? Det så kjempedeilig ut ! Koselig blogg du har . Jeg slenger meg på...Hilsen Sidsel

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej det är inte samma som bakpulver, det passa bättre till sura degar, alltså när man har filmjölk, det är natriumvätekarbonat NaHCO3.Lycka till!

      Radera
  5. Takk , da skal jeg prøve å finne ut av det . Ser supergodt ut ! Jeg finner ingen følgerfunskjon hos deg ??

    SvaraRadera
  6. Periodvis bakar jag mycket och det här receptet ska jag spara!
    Så fina the och sockerburkar du har. Apropå fint, ljusmanchetterna har jag köpt från Lisbeth med bloggen De Signe.

    Tack för receptet!
    Kramar
    Cia

    SvaraRadera

Kul om du vill lämna ett litet spår när du har tittat in! Jag blir så glad för varje kommentar.. Nu får även du som inte har någon egen blogg möjlighet att kommentera. Hur länge beror på vad som händer. Men tag chansen och skriv en liten hälsning nu. Alla gulliga kommentarer mottages tacksamt!