onsdag 13 november 2013

Kökskaos


 I våras började vi med lite renovering i köket.
Det är ett stort kök, ungefär 7 1/2 m långt.
Det har både kakelugn och en gammal vedspis.
Nu vet vi att det har varit pärlspont på alla väggar.
Men eftersom man tidigare har tilläggsisolerat ytterväggarna
så har det byggts på nya innerväggar.
Så all fin gammal panel är borta.

Taket gjorde vi om i våras.
Vi valde att sätta pärlspontsskivor på gavelväggarna
och en tapet på långsidorna.
Pärlsponten målades antikvit och tapeten går i svagt grönt.

Under sommarmånaderna har arbetet i köket stått stilla
men nu har gubben (snickaren) kommit igång igen.
Så nu är det fullständig kaos i den halvan där diskbänk, kyl, frys och skafferi finns.
Frysen står framför vedspisen och kylskåpet mitt på golvet.
Handdukarna hänger på en skåpsknopp
och snart åker skafferiet iväg en bit också.
På understa bilden ser ni hål, här fanns en dörr till en liten skrubb.
Under tapeten och masoniten fanns en gammal pärlspontvägg,
i alla fall delar av den.
Här har gubben lagat och lappat de senaste dagarna för att få till
 ett någorlunda användbart underlag för de nya skivorna.
Lite av taket syns också här.

Vi har på det här viset fått veta lite mer om hur innerväggarna har varit från börjat.
Nu återstår uppsättning av skivor, målning och tapetsering av denna del av köket.
Mer lär vi nog inte hinna före jul. 
Det är i alla fall en liten bit på vägen.

11 kommentarer:

 1. Ja titta vilken fin pärlspont som satt där bakom! Vad spännande att få veta mera om hur det har sett ut. Tror det kommer bli jättefint, blev ju så himla fint i andra änden av köket. Duktige far!! Å hälsa'na grattis på namnsdagen :-) kramis!

  SvaraRadera
 2. då har ni ett riktigt stort kök, här är vårt kök litet, när vi flyttade hit får många år sedan pratade vi om att göra om och få ett större kök men det kom aldrig längre, har lärt mig att jobba i mitt lilla kök men hade ändå velat ha lite större, vårt hus är från början av 1930-talet
  jag tror att det kommer bli superbra när "snickaren" är klar
  kramar

  SvaraRadera
 3. Åff da , dette er voldsomt når det står på , men kommer helt sikkert til å bli kjempefint etterpå ! Her har jan begynt på ganggulvet . Den er ganske stor og du kan bare tenke deg hvordan det er når gulvet blir borte helt ned til bakken ! Jord , stein og rottereir ! Fin dag til dere to og lykke til med kjøkkenet ! Klem

  SvaraRadera
 4. Vad spännande med köksrenovering, inte minst för att se vad som döljer som bakom väggarna. Vilken vacker gammal pärlspont som fanns där bakom! Jag förstår att det är byggkaos hemma hos er när det är väggar som rivs, hoppas att det hinner bli någorlunda klart till jul.

  Vilken underbar promenad ni var på häromdagen, men vad läskigt med vildsvin så nära inpå gården! Jag är jätterädd för vildsvin, tur att de inte finns här uppe i norr. Vad modigt av vovsingen att bada fast det är november och säkert iskallt i vattnet. Hon måste älska vatten :-).

  Jag log när jag läste att ni bara har blivit lite uppätna, det känns skönt att veta att krokodilbarnet kanske inte kommer att äta upp oss :-). Riva är redan så stor och stark jämfört med de andra, Noomi har inte minsta chans när de har dragkamp. Hanhunden får verkligen kämpa när hon brottar ner honom, trots att han väger minst 10 kg mer än henne. Man måste säga att hon har bra teknik, jag kanske borde anmäla henne till en judokurs ;-).

  Ha en fin onsdag!

  Många kramar
  Bitte

  SvaraRadera
 5. Det kommer garanterat att bli superfint när det är klart Låter som väldigt fina färgval. Gillar! Köksklockan är så vacker. Gamla klockor med pendel brukar ticka så hemtrevligt och rogivande. Spännande att få se fortsättningen på köksrenoveringen.

  Ha det bäst!
  Kramar
  Monika

  SvaraRadera
 6. Jag älskar sådana där projekt när man får veta hur det var tidigare och samtidigt göra nytt.
  I vårt hus i Skåne har vi också ett riktigt stort kök! Det var ladugård en gång i tiden och byggdes ihop med stugan (som i dag är ett vardagsrum) någon för länge sedan. Ni får säkert ett jättefint kök! Ser fram emot flera bilder!
  Kram M.E

  SvaraRadera
 7. Tack söta Du för den fina kommentaren! Nu väckte du upp gamla minnen för mej! Kommer så väl ihåg Mors Julbrev. Finns det att köpa ännu mån tro? Vore ju något att göra tillsammans med barnbarnen i så fall.

  Kram o fin kväll!
  Mys & Ljus!
  Monika

  SvaraRadera
 8. Vilken vacker grön färg på gamla pärlsponten! Den är jag kär i:)

  Lycka till i kaoset!

  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 9. Det är så kul att renovera, ändra om , även om det är jättebökigt. Och tänk....en sådan klocka har jag också. Min farfar var skräddare och jag fick ärva hans väggur som hängde i skrädderiverkstaden. Jätterädd om den. Har också hans skräddarsax !!
  Det blir säkert jättefint hos er när det är klart.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 10. Jag gillar pärlspont väggar. Drömmer om att vi nästa sommar fixar i vårt sommar hus i köket pärlspont, få se hur det går. Jobbigt är det med renovering, men ack så skönt när det väl är gjort.
  Ha det så bra!
  Kram, Monica från MINA TVÅ HEM

  SvaraRadera
 11. Det blev fint med färgen på pärlsponten och tapeten i köket. Det är snyggare att bryta av lite, speciellt när ni har ett stort kök, för annars hade det kanske blivit för mycket pärlspont.

  SvaraRadera

Kul om du vill lämna ett litet spår när du har tittat in! Jag blir så glad för varje kommentar.. Nu får även du som inte har någon egen blogg möjlighet att kommentera. Hur länge beror på vad som händer. Men tag chansen och skriv en liten hälsning nu. Alla gulliga kommentarer mottages tacksamt!