torsdag 4 juli 2013

Recept på Solskensbullar


Receptet är ett "riktigt" som jag omarbetat efter eget tycke.
 Tyvärr kan jag inte återge ett exakt recept.
 Jag tillhör nämligen dem som tillsätter mjölet efter  känsla.
Så om ni vågar göra det också, så kommer de andra exakta ingredienserna!

FÖRDEG:
Värm 3 dl mjölk fingervarm
Rör ut  med 50 gram jäst för söta degar
Blanda i ungefär 2 dl vetemjöl
Låt stå med bakduk över i 1/2 timme eller tills det blir bubblor i degen
Jag tycker bullarna blir så luftiga och fina om man gör denna fördeg
HUVUDDEG:
Blanda sedan i 2 dl fingervarm mjölk
150 gram smör eller margarin, rumsvarmt
Jag brukar fördela det ganska fint i bitar, så blandas det lättare
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
1/2 tsk salt
1 tsk malen kardemumma eller hel som krossas
ungefär 1,4 l liter vetemjöl,  mer eller mindre!
 
 Blanda i vetemjölet och arbeta ihop till en "lagom" slät deg.
Spara lite till utbakningen.
Det där hur mycket mjöl, beror ju också på om mjölet är packat!
Är det upphällt i ett mått, är det troligen en del luft i det.
 
Jag gör den alltid i maskin, så degen släpper från rullen.
Tag inte i för mycket mjöl.
Det går inte åt lika mycket mjöl när man har i margarinet i fast form.
Därför blir bullarna saftigare än när man smälter margarinet eller smöret.
 
Låt jäsa till dubbel storlek.
Ta upp lite deg i taget på mjölat bakbord och rulla till släta bullar.
 Lägg i pappersformar.
Det blir ungefär 40 st.
Låt jäsa under duk 15 minuter.
Blanda under tiden till 3 dl marsán eller vaniljkräm
Gör en grop i mitten av varje bulle.
Häll vaniljkrämen i en spritspåse eller skeda på ungefär en tesked i gropen.
Låt bullarna jäsa ev. ytterligare 10 minuter.
Det var så varmt  i mitt kök så det gjorde inte jag
.Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 5-10 minuter i 250 grader
eller tills du ser att färgen är ljusbrun.
Bullarna penslas med smält eller flytande margarin och doppas i strösocker.

Fryser jag in dem, väntar jag med garneringen.
Jag brukar frysa in försiktigt så att inte vaniljkrämen förstörs.
Med papper emellan eller i burk.
Är det något som är oklart så kan jag försöka förklara!
Lycka till, de är värda ett försök!

9 kommentarer:

  1. Tack för receptet. Låter spännande med fördegen, det ska jag testa!!Älskar ju vaniljkräm, skulle kunna göra bara vaniljkräm och äta med sked!!
    Kram

    SvaraRadera
  2. Oj, mitt recept är mycket enklare så det är nog inte alls samma Solskensbullar... men jag har också vaniljkräm i mina, och goda är de!

    Tack för receptet!
    Kram Eva-Mari

    SvaraRadera
  3. Oh, vilka godisbullar! Tack för receptet! När jag blir baksugen så ska vi se om jag inte kan få till det.
    Agneta kram

    SvaraRadera
  4. Det där med fördeg har jag aldrig testat, så våra recept skiljer sig åt litegrann. Men de kommer helt säkert att gå hem hos familjen :). Vi älskar att fika ;). Och ditt kakfat i förra inlägget är såå vackert. Det behöver inte vara guld och diamanter för att betinga värdet, eller hur :). Ha en fin helg!

    Kram från Maria

    SvaraRadera
  5. Jädra..fördeg och efterdeg och..du det här får jag nog göra en dag jag är långledig...men de ser för himla goda ut!
    Kram o natti
    C

    SvaraRadera
  6. Tack för receptet, bullarna ser supersmarriga ut! Får testa det nån dag när det är gott om tid:)
    Ha en skön lördagkväll!
    Kram Margot

    SvaraRadera
  7. Høres nydelige ut! Deilig sommermat. Jeg liker ting som kan fryses ned og tas opp når det passer. Tusen takk for oppskrift og en god lørdagskveld. Klemmer Pam

    SvaraRadera
  8. Høres nydelige ut! Deilig sommermat. Jeg liker ting som kan fryses ned og tas opp når det passer. Tusen takk for oppskrift og en god lørdagskveld. Klemmer Pam

    SvaraRadera
  9. Sådana där bullar älskar min man, så nu när vi börjar närma oss vår målvikt ska det börjas bakas igen! Men det får ätas med måtta och resten får åka in i frysen! Ska testa ditt recept, men idag bakas det brownies med fudge här för det har barnbarnet beställt till sin 6 årsdag!
    Kram M.E

    SvaraRadera

Kul om du vill lämna ett litet spår när du har tittat in! Jag blir så glad för varje kommentar.. Nu får även du som inte har någon egen blogg möjlighet att kommentera. Hur länge beror på vad som händer. Men tag chansen och skriv en liten hälsning nu. Alla gulliga kommentarer mottages tacksamt!