onsdag 3 september 2014

Kringlor utan krångel!

 Min mamma bakade ofta kringlor.
Ganska stora med hjorthornssalt och sur grädde.
Sur grädde fick man ofta på dåtidens gamla bondgårdar.
När jag var riktigt liten hade vi inte kylskåp.
Och mjölkkor hade vi som gav oss mycket grädde,
som skummades från mjölken.

Min mamma finns ju inte, det är många år sedan hon lämnade jordelivet.
Men hennes kringlor glömmer jag inte.
Tyvärr så kom jag aldrig ihåg att be om receptet, troligen gjorde hon det "på en höft".
Så brukade hon säga.

Min storasyster hade ett ungefärligt recept.
Fast jag ska erkänna att jag bara har lyckats få fina kringlor en gång.
Så jag blev så glad nu när jag hittade det här enkla receptet fast med bakpulver.


Här är receptet!
Smält 125 gr smör, ska bli 1 1/2 dl i flytande form.
Blanda med 1 1/2 dl sur grädde
3/4 dl strösocker
Rör i 6 dl vetemjöl
blandat med 3 tsk bakpulver
Eftersom jag älskar vanilj blandade jag i ett par teskedar vanijsocker också!

Rulla ut längder och forma till kringlor. 
Pensla med uppvispat ägg och doppa i pärlsocker.
Degen blev väldigt smidig att hantera.
Jag delade den i bitar och rullade ut mindre längder,
lagom till en kringla.


Grädda i 175 grader i 8-10 minuter

Det blev 40 styck jättegoda kringlor!



13 kommentarer:

  1. Mmm nå ble jeg sulten på kringler !!! Er det Berlinerkranser mon tro ? De ser så fine ut og du sier at deigen er fin å jobbe med så de skal jeg prøve å bake i morgen . Sur fløte har jeg ikke så må prøve med vanlig fløte da . Det skal bli moro å servere til mamma og pappa når de kommer på besøk ! Så koselig det høres ut , når du forteller om mammaen din og så godt å ha noen gode minner ! Jo du , takk for oppskriften . God natta klem til deg <3

    SvaraRadera
  2. De ser riktigt mumsiga ut!
    Då gjorde din mamma precis som min mormor gjorde när hon bakade kanelbullar. Tog på en höft. Hon bakade aldrig kanelbullar efter recept. Och de var supergoda!
    Ha en fin dag

    Kramar
    Lene

    SvaraRadera
  3. Tar gärna en på direkten… ser helt underbart goda ut!
    kram M.E

    SvaraRadera
  4. De ser jättegoda ut! Det är verkligen något speciellt med kringlor.. nu blir jag lite sugen på att baka men energin och orken finns inte riktigt där just nu.. men längre fram i höst, kanske!? I vilket fall som helst så har jag favoritmarkerat ditt inlägg så att jag kan återvända till receptet! Kramis!

    SvaraRadera
  5. Men så lustigt att du kallar dem kringlor... för mig är de ringar? Men goda ser de ut, skulle gärna ha en här nu bredvid min kaffemugg!!

    Ha en fin torsdag!
    Kramar från Eva-Mari som vill tacka för dina alltid så fina kommentarer!

    SvaraRadera
  6. Det där ser gott ut! Det är synd att en del recept försvinner med den äldre generationen.
    Kram,
    Regina

    SvaraRadera
  7. Tack för receptet!! Eftersom jag inte är någon bagare så ska det gå snabbt och vara enkelt...Mjuka kakor brukar jag göra, men vanliga...men dessa ska testas!! Sen är det synd när recept försvinner ur släkten, det är ju lite nostalgi över det hela också.
    Skönt att "höra" att det inte bara är Zambo som tror han äger världen...(och matte...)
    Ha en skön fortsättning på denna vackra höstdag!!
    Kram kram

    SvaraRadera
  8. Tack för din "välkommen tillbaka kommentar"!
    Mmmmm...... kakorna ser jättegoda ut. Min farmor brukade baka såna minns jag.
    Kram ♥

    SvaraRadera
  9. Kringlorna ser smaskiga ut!
    Kram, Eva

    SvaraRadera
  10. Min mor hade också många recept som när man frågade råd om dem så kunde hon aldrig säga exakta mått, hon mena att man måste pröva sej fram så lär man sej nog.
    Jag har nog också sådana bakverk som jag själv vet hur jag gör men om någon frågar att hur receptet är så är det nog svårt att ge exakta mått.
    Men dina kringlor ser goda ut, tack igen för ett recept!
    Kram, Monica från MINA TVÅ HEM

    SvaraRadera
  11. Ja nog ser de riktigt goda ut, till och med Rolf sa när han stod med huvudet över mig att:
    oj oj vilka goda kringlor, det var länge sedan jag smakade på sådana . . . . .
    Hur vet du att de är goda undrade jag, hi hi . . . en liten vink till mig kanske att baka kringlor.
    Alva (svärmor) gjorde precis likadana med sur grädde, jag minns det själv och de var riktigt goda.
    Hon var också en riktig bakmor, bakade ofta kakor och det var hon kunnig på.
    Sen 'fick' Rolf en fru som inte gillar att baka kakor, ej heller att äta dem, MEN givetvis har jag bakat mkt förr och även ätit dem, och jag kan visst smaka på en liten kaka då och då.
    Men det finns ingen som äter kakor nu, (mer än Rolf då) inga barn med kompisar som länsade kakburkarna. Får jag oväntat besök och inga kakor till fikat har, då blir det knäckebröd.
    Vet jag om besöken då slänger jag ihop något gott, men sen finns kakorna kvar länge i frysen.
    Jag tjatar att ta nu en kaka innan de blir för gamla i frysen, *fniss* sen får hönorna dem, hi hi . . .
    Ja så är det här.
    Trevlig helg, kram/ Eva

    SvaraRadera
  12. Efter tips av Maidi har jag sparat ditt recept på sockerkringlor - tack!
    Trevlig helg!

    SvaraRadera

Kul om du vill lämna ett litet spår när du har tittat in! Jag blir så glad för varje kommentar.. Nu får även du som inte har någon egen blogg möjlighet att kommentera. Hur länge beror på vad som händer. Men tag chansen och skriv en liten hälsning nu. Alla gulliga kommentarer mottages tacksamt!