måndag 15 september 2014

Druvor.



När vi flyttade till huset bakom lindarna, det är nu över tolv år sedan,
hade vi ingen aning om att här fanns en gammal vinstock.
Den var inte så stor då, men nu har den verkligen blivit mer omfångsrik.


Vad sorten heter vet jag inte, men det är ganska små druvor.
Bara de blir tillräckligt mogna, så får de en fin söt smak.
Att den blivit så stor kanske beror på oss.
Att vi inte har beskurit den som man ska.
Men den ger massor av druvor varje år.
Vi brukar klippa bort de yttersta rankorna innan druvorna börjar få färg. 
Vi klipper två "ögon" från klasen.
Då kommer solen åt lättare för att påskynda mognadsprocessen.
Det blir massor med rankor att klippa.
Min förre arbetsgivare
(tandläkare från Irak)
brukar komma och plocka blad till en speciell maträtt som han och hans hans fru gör.


Vi har bara plockat för att äta som de är.
Förra året hittade jag ett recept i en tidning på gelé gjort av druvor.
Jag testade och det blev riktigt bra.
Nu har jag gjort några burkar och det blev fint gelé.




Nu har vi fått konkurrens av koltrastarna,
som också vill ha druvor.
Därför fick vår gamla fågelskrämma komma fram.
Än så länge verkar den göra nytta.


24 kommentarer:

  1. Jag har också blå vindruvor men de har vi ätit upp för länge sedan! Ja, de som var längst ner åt ju så klart Melody upp innan de var mogna. Jag har också en vinstock med gröna druvor, men de är så fasligt sura att inte ens Melody försöker nå klasarna!
    Misstänker att det är dolmar som din gode vän gör av bladen!
    Önskar dig en fin vecka!
    Kram M.E

    SvaraRadera
    Svar
    1. Javisst är det dolmar de gör!
      Julie har inte kommit på att det är gott med vindruvor, däremot gillar hon plommon! Men det hade vi inte så många i år.
      Kram

      Radera
  2. Ojj så fine drueranker dere har da , så heldige ! Druegelen ser flott ut i fargen og sikkert deilig . Nå skal jeg i gang å bake de små kringlene dine, det blir spennende ! God kveld til dere og klem !

    SvaraRadera
  3. Vilka fina druvklasar! Dom ser verkligen goda ut! Det där med att göra gele är nog en bra idé, min svägerska har lite druvor och hon brukar göra gele och det är så gott!
    Agneta kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har testat att göra juice också, men det blev sådär!
      Kram

      Radera
  4. Så lyxigt att ha egna druvor!
    Ser jättegoda ut.
    Gelén är säkert god också.
    Söt fågelskrämma :)
    Kram ♥

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fågelskrämman funkar fastän hon blivit lite blekt med åren. Jag får väl göra nya kläder till henne kanske...
      Kram/Finas mammis

      Radera
  5. Vindruvor är något som jag alltid önskat att jag hade. Någon gång kanske det blir så. Vilken mysig fågelskrämma. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja vi fick ju vindruvorna på köpet, annars hade det nog inte blivit här heller!
      Kram/Finas mammis

      Radera
  6. Härligt med egna druvor! Ser så goda ut. Det där med beskärning ska man nog göra som man tycker själv... Monas druvor, som jag visade i ett inlägg tidigare, började ge frukt första när hon lät bli att beskära efter konstens alla regler! Nu tar hon bara bort sånt som är i vägen! Själv är bäste dräng:) Så exklusivt det låter med vindruvsgelé!!

    Ha en fin tisdag!
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tydligen går det bra att strunta i att sköta dom!! De ger troget massor med druvor varje år!
      Kram/Finas mammis

      Radera
  7. Så härliga foton! Ja det är verkligen en lyx, de där druvorna. Fågelskrämman är ju underbar, hihi. Jag ser att hon fått lite cd-skivor i händerna också :-) Jag hade ju ingen aning om att man kunde göra gelé på druvor, riktigt häftigt, tycker jag! Kramis!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja cd-skivorna hänger kvar sen förra sommaren då hon skrämde undan fåglar från jordgubbslandet! Gelét blev jättefint och gott, måste göra mer, kanske du vill ha?
      Kramis från mammis

      Radera
  8. Åhh vilka minnen vindruvorna väcker för mig. När jag var liten hade min mormor och morfar (de bodde precis intill oss) en vinranka med små supergoda druvor precis utanför mina föräldrars sovrumsfönster. Man bara öppnade fönstret och plockade. Supermysigt och gott. Lyllo dig.
    Vilken underbar fågelskrämma! Den är ju superfin.
    Ha en fin dag

    Kramar
    Lene

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är det härligt med druvor, som du säger, bara ta en klase och äta. Perfekt att bara ta från fönstret sådär....
      Kram/Finas mammis

      Radera
  9. Varje gång som någon visar att dom har vindruvor så tänker jag att jag skall också skaffa åt oss.
    För det tar säkert många år förrän man får många vindruveklasar.
    Kram, Monica från MINA TVÅ HEM

    SvaraRadera
  10. Vilken häftig fågelskrämma. Inte dumt att ha en sådan. Och vilka härliga vindruvor. Man blir verkligen sugen. Jag hade en vinstock i mitt förra lilla växthus. Med åren ockuperade den HELA växthuset. Så vi tog bort båda och nu har vi ett större växthus utan vinstock men med massor av tomater.
    Ha det fint. Kram Eva

    SvaraRadera
  11. Hei ! Du , her er det omtrent ikke noen epler i år , det er helt rart , men kanskje det kommer av at jeg beskjærte eple trærne kraftig i våres ??! Helt merkelig og så trist å ikke ha epler ! Det skal jeg si deg , at kringlene dine ble veldig gode og jeg funderte på hvilken fin boks jeg skulle ha de opp i , der vi satt i stua og koste oss med kringle og kaffe . De var så gode at jævelkatten Nils hadde hoppet opp på benken og satt der å knasket og spiste på de gode kringlene . Så jeg må lage nye , men det skal jeg for de var lette å få til og gode på smak . Jeg har laget mye av oppskriftene dine , og det er alltid så gode saker . God klem til deg og en fin ettermiddag !

    SvaraRadera
  12. Mums vad gott, att bara sträcka ut handen och få färska solmogna druvor.
    Snart kanske det blir någon god vin sort - med eget namn E... , som nu är så populärt.
    Jag ställer mig i den vin-kön redan nu, *fniss*
    Roligt att pröva på något nytt och varför skulle man inte kunna göra det, allt går göra bara man vill och vågar. Jasså Julie gillar plommon, blir hon inte lös i magen ?!
    Några vinrankor är inte lönt att prova här, du vet ju klimatet här, men hos dig verkar det vara toppen bra.
    Vinbladsdolmar har jag faktiskt ätit, både i Grekland, Turkiet och Tunisien, alla har varit i olika smaker. Givetvis blir smaken annorlunda av olika vinblad sen kan de göra olika innerhåll.
    I bekantskapskretsen är en kvinna född i Syrien och han från Libanon, de bott i Sverige ca 40 år
    Vi ska till dem och lära oss göra just vindolmar, bättre att se hur de gör, Även innehållet kan varieras och storleken. Glömmer aldrig när jag beställde dolmados på Korfu m.m. det låg några små 'tepåsar' på en tallrik och jag undrade vad det var ?! Ja du beställde ju detta sa servitrisen.
    Ha ha . . . tog bara tre st. för jag trodde de var stora, som sagt, storlekarna varierar från restaurang till vad kockarna själva har för ett recept. En annan gång fick jag följa med ut till köket och titta i grytan för jag sa att jag inte visste vad dolmados för något, så kan man också göra, *fniss* ( utomlands)

    En fin vecka har det varit igen med mkt jobb i trädgård, man vill liksom göra klart på vissa ställen liksom innan vinter, för tiden går fort.
    Trevlig helg kram/ Eva

    SvaraRadera
  13. Men vad härligt med egna druvor . Din fågelskrämma är verkligen underbar. Han ser så glad ut..

    Kram Maidi

    SvaraRadera
  14. Vilken lyx med egna druvor, jag började med en planta i fjol och hoppas att någon gång få skörda. Gelé låter väldigt gott, och högtidligt att ta fram vid speciella tillfällen.
    Och fågelskrämman, den gillar jag väldigt mycket! Det gäller kanske bara att komma ihåg den om man tassar ut i mörkret.

    Kramar
    Cia

    SvaraRadera
  15. Vilken fin bukett. Är det vanlig renfana eller någon variant som du odlar i trädgården? Har aldrig sett så fin.

    Kram
    //Linda

    SvaraRadera
  16. Hm ... jag måste ha skrollat för långt för det blev ju kommentar vid fel inlägg ;)

    SvaraRadera

Kul om du vill lämna ett litet spår när du har tittat in! Jag blir så glad för varje kommentar.. Nu får även du som inte har någon egen blogg möjlighet att kommentera. Hur länge beror på vad som händer. Men tag chansen och skriv en liten hälsning nu. Alla gulliga kommentarer mottages tacksamt!