onsdag 22 maj 2013

Bland päronträd och thekakor

Medan jag väntade på att thekakorna skulle jäsa färdigt
 gick jag ut i den soliga försommarkvällen och fotade två av våra päronträd.
Håll med mej om att de är vackra.
Gråpäron, säkert i mängder,  kommer vi att få.


 
I det här päronträdet är det som kråkorna håller till.
Nu är äggen kläckta och det är ett riktigt tjatter från kråkungarna.
Mamma och pappa kråka flyger fram och tillbaka.
De är väldigt försiktiga när vi är ute.
 


En bild på ett av äppelträdens vackra knoppar och ormhasselns krumeluriga grenar
får avsluta min vandring i trädgården.
 
 
 Nu har brödet jäst färdigt och gräddas just nu i ugnen.
Den första plåten har tagits ut.


Får du lust att baka?
Ok, då kommer receptet här!

Smält 150 gr smör eller margarin i en gryta.
Häll i 1 liter mjölk och låt det koka upp.
Kom ihåg att passa mjölken så den inte kokar över.
(Jag har lyckats med det konststycket!)
När mjölken kokar häll i 5 dl havregryn.
Låt stå 3- 4 timmar.
 
Lös upp 2 paket jäst med 1-2 tsk salt och 1/2 dl socker.
Häll på gröten och arbeta i c:a 15 dl vetemjöl.
Jag brukar ibland använda vetemjöl special 
och dessutom byta ut 2 dl av mjölet till någon annan mjölsort.
Bara för att få lite variation.
Kavla ut lite deg i taget, så där knappt en centimeter tjock
och tag med ett runt mått ut lagom stora kakor.
Jag använder mej av en plastburk ung. 10 cm i diameter.
Låt jäsa under duk i c:a 40 minuter. Nagga.
Grädda i 5 minuter i 225 grader.
Det blir fyra plåtar med härligt bröd.

13 kommentarer:

  1. Tack för de medkännande orden! De gjorde gott när de kom!
    Baka är nog rätt terapi för mig nu, så ska se om det finns någon jäst
    hemma till tekakorna! Tack för receptet!
    Kram
    Melodys matte

    SvaraRadera
  2. Gaahh vad vackert det är! Så himla fint med blommor i kvällssolen. Jag satt just och tittade på en grannes vackra blommande träd som stod och glänste i kvällssolen härom dagen. Inga andra träd hade sol på sig - bara det! Åh de där tekakorna vet jag precis hur goda de är :-) Kram på dej, mysmamma!

    SvaraRadera
  3. Du er jo så råflink til å ta fine bilder ! Så vakkre trær dere har i full blomst ! Du , de brødene mååå jeg prøve i morgen , men skal det være 100 gram gjær ??? Det er jo veldig mye . De ser så deilige ut , og litt sunde også med havregryn. God kveld fortsatt til deg ! Klem klem

    SvaraRadera
  4. Helt ljuvligt med alla dessa blommande träd...ja de får vi hoppas att ni får mycke frukt om nu humlorna får göra sitt jobb. Vilken tårtbit hunden fick på födelsedagen var säkert mumma.
    Jag är något år över 60 men har varit sjuk så detta jobb är mer som träning men jätte kul trots att jag blir trött.
    Ha de/kramen

    SvaraRadera
  5. Håller med dej päronträdet är helt ljuvligt vackert.
    Tack för receptet!
    Det är så trevligt med nya recept, för jag gillar
    att baka, så detta skall prövas på bara jag får tid,
    för det är inget snabbt bröd.
    Ha en bra dag!
    Kram, Monica från MINA TVÅ HEM

    SvaraRadera
  6. Så vackert! Minns mormors gråpäronträd, och sen de inlagda päronen med vaniljsås (hemmagjord blandad med vispad grädde) Å vad jag saknar...
    Och vilka vackra bröd! Nu äter jag inte sånt men... de ser väldans goda ut...
    kram elsamarianne

    SvaraRadera
  7. Vackert med stora päronträd som blommar!

    SvaraRadera
  8. Så fin header, och så fint hus du
    har, drömmen är ju och bo så. Förra
    året fick vi så mycket päron så det var
    inte klokt, hoppas på lite mindre iår.
    Jättevackra bilder.
    Kramar
    AnnaMaria

    SvaraRadera
  9. så vackert när alla fruktträd blommar nu och jag skriver av receptet
    ha en trevlig helg
    kram Rosa

    SvaraRadera
  10. Du takk for oppskriften . Nå har jeg laget tekakene og jeg må si at jeg hverken har sett eller smakt maken til de kakene. Deigen oppførte seg veldig rart , den tøyt som en rakkett ut av kjelen på et blunk !!!!! Men så deilige da , og også litt sundere enn andre kaker med havregrynen ! Takk takk . God kveld til deg ! Klem klem

    SvaraRadera
  11. Hej! Oj så fina träd och växter och doften av nybakat kommer ända hit! Tack för receptet!
    Önskar dig en mysig fredag!
    Kram Sirpa♥

    SvaraRadera
  12. Hej. Va kul att du kikade in hos mig och ännu roligare att du skrev ett par rader :-) Nu har jag hittat till dig :-)
    Måste säga wow om alla korten. Jättefina bilder du lägger ut. På blommor och träd. Och att du delar med dig av recept. Bröden tänker jag prova att baka. kanske redan i helgen. Dom ser jättegoda ut.
    Se till att njuta av livet som pensionär men stressa inte. njut.
    Kram carola

    SvaraRadera
  13. Väldigt snygga blev de. Jag kanske skulle baka några också, för det är sällan det blir tekakor här hemma. Men blev riktigt sugen när jag såg dina :-).

    Päronträd är vackra och speciellt när de blivit gamla och stora. Tyvärr har jag ingen och har funderat på att köpa ett.

    SvaraRadera

Kul om du vill lämna ett litet spår när du har tittat in! Jag blir så glad för varje kommentar.. Nu får även du som inte har någon egen blogg möjlighet att kommentera. Hur länge beror på vad som händer. Men tag chansen och skriv en liten hälsning nu. Alla gulliga kommentarer mottages tacksamt!