lördag 20 december 2014

Ankis bröd, filmjölkslimpa med havregryn


 Här kommer receptet på brödet med filmjölk och havregryn.
Ett recept som jag fick från en bekant jag hade på 70-talet.
Hon hette Anki, därför kallar jag det för Ankis bröd.

6 dl rågsikt
1 l havregryn
½ l filmjölk
1½ dl mörk sirap
1 msk anis
 1 msk fänkål
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat

Blanda allt det torra först i en ganska stor bunke, sedan sirap och filmjölk.
Jag brukar också mortla kryddorna.
Bred ut i smorda brödformar, två limpor brukar det bli.
Grädda längst ner i ugnen i 175 grader ca 1½ timme
Lägg gärna över aluminiumfolie mot slutet av gräddningen.
Stjälp upp och låt svalna invirat i en bakduk!

Lycka till!


11 kommentarer:

  1. Tack!!!!!!
    gun
    (http://anthilias.bloggplatsen.se)

    SvaraRadera
  2. Tack för receptet! Ska prova det nu i jul. Kram

    SvaraRadera
  3. Tack för två fina recept. Ser gott ut!
    Siktebrödets recept påminner om ett jag bakade mycket av förr (när jag var mer alert med bakning än nu ;) Men jag bakade ut dom med ett hål i mitten.
    Ha en fin fjärde adventshelg!
    Kram ♥

    SvaraRadera
  4. Det var länge sedan jag bakade filmjölkslimpa och ditt recept har jag inte, så i morgon ska jag handla rågsikt och baka Ankis bröd. Tack för att du delar med dig. Alltid roligt att testa nya receptl
    Kram M.E

    SvaraRadera
  5. Det låter hur gott som helst!
    Det måste jag prova.
    Ha en fin dag

    Kramar
    Lene

    SvaraRadera
  6. Jag vet vad jag kallar det brödet och det är inte Ankis bröd *fniss*

    SvaraRadera
  7. Brödet blev jättegott. Jag önskar dig en God Jul och ett Gott Nytt År.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så roligt att du tyckte om det! Jag bakar det alltid just till jul, men det går givetvis att göra det när som helst!

      Radera
  8. Låter gott och enkelt, ska prova det. God Jul på Er.

    SvaraRadera
  9. Jag jobbar på en fritidsklubb och varje jämn vecka på fredagar äter vi scones! Denna fredag tänkte jag testa ditt bröd. Få se vad barnen säger =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är jättegott med ost på och gärna en delad vindruva om man vill lyxa till det och det ska skäras riktigt tunt. Men tänk på att det tar lite tid i ugnen... Lycka till! Du får gärna berätta vad de tyckte! Mina ungar har kallat det bajsbröd för det är så brunt till färgen. Antingen så älskar man det eller inte!

      Radera

Kul om du vill lämna ett litet spår när du har tittat in! Jag blir så glad för varje kommentar.. Nu får även du som inte har någon egen blogg möjlighet att kommentera. Hur länge beror på vad som händer. Men tag chansen och skriv en liten hälsning nu. Alla gulliga kommentarer mottages tacksamt!