Enligt gammal tradition, kanske t.o.m bondepraktikan?
är det dags att lägga lutfisken i blöt idag på Anna-dagen!
Enligt säkra internetkällor så är det också pepparkakans dag!
Inte visste jag det igår när jag blandade till min pepparkaksdeg
och har stått och bakat ut den idag!
Jag bakar alltid mina pepparkakor efter min mammas recept
och degen blir alltid helt perfekt.
Hon lärde mej också knepet att kavla ut degen mellan bakplåtspapper
och då blir figurerna helt oförstörda när man inte behöver flytta dem till plåten.
Här kommer världens bästa pepparkaksrecept!
Smält försiktigt i en gryta 200gr smör
tillsammans med 21/2 dl strösocker och 1 dl ljus sirap
Låt kallna
Lös upp knappt 2 tsk bikarbonat i 1/2 dl vatten och rör i smörblandningen
Rör sedan i 1 ägg
Blanda 500 gr vetemjöl med 2 tsk kanel 1 tsk ingefära 1 tsk nejlika
Rör ihop till en jämn "klump"
Låt degen vila övertäckt och svalt till nästa dag.
Jag ställer min i mitt stora kylskåp, nämligen verandan.
Kavla ut mellan bakplåtspapper och grädda 5-6 min. i 200 grader.
Den här gången klarade jag alla plåtar utan att bränna någon!
Måste också visa att min lilla grantopp som jag hittade avslagen i diket
mår jättefint i min veranda och har blivit pyntad med fyra ljus och virkade hjärtan!
Kanske skulle prova Ditt pepparkaksrecept! Ville bara säga att jag just nu sitter och knåpar med sådana där hjärtan som Du har i granen. Fast jag virkar röda. Blir riktigt bra ska jag säga Dig, trots att det är jag som virkar...
SvaraRaderaSå mysig installation du fick där i verandan. Ja, man ska ta vara på allt. De virkade hjärtanen har jag virkat förr, nu har det blivit andra modeller också. Men söta är de. Idag var det en läskigt bister morronpromenad. Både Ajax och jag skyndade hem. Här blir det brasa och tända ljus idag. Och ikväll ska vi lyssna på en skönsjungande trio i Kalmarsalen. Ser fram emot det. Julstämning till max tror jag.
SvaraRaderaKram Eva
Det var ganska längesedan jag bakade pepparkakor.
SvaraRaderaDet var ju tradition när barnen var små............nu är jag så lat så jag köper färdiga på Ica.
Jättefina din stjärnor..............undrar om jag inte har några liknande någonstans i gömmorna.
Måste leta.
Kram Anneli
Åh, pepparkaksdoft i huset, så mysigt! Jag har haft det så lyxigt som fått en stor burk med hembakade pepparkakor av min mamma varje år till första advent. I år tyckte hon att hon med ålderns rätt kunde strunta i pepparkaksbak. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte saknar dem, men att min mamma mår bra är det viktigaste och det finns ju att köpa om jag nu inte vill prova ditt recept och baka själv :)
SvaraRaderaHa en fin dag!
Kram
Birgitta
Åhh det där receptet måste provas, kul att du vill dela med dig av din mammas recept och knepet med att kavla ut degen mellan bakplåtspapper. Och TACK snälla för värmande ord på min blogg!
SvaraRaderaKram på dig!
/Kina
Helt klart världens bästa pepparkaksrecept som jag fått från världens bästa mormor och mamma! Hihi! Tänk om vi hade kunnat baka dem tillsammans alla tre.. men det härligaste är att veta varifrån receptet kommer och varje gång jag bakar dessa tänker jag på mormor. Stor kramis!
SvaraRaderaPS. Grantoppen är ju underbar! Och förlåt, vi impulshandlade på Coop sent i måndags kväll och jag glömde kolla efter julgransljus.. försöker komma ihåg det nästa vecka! Kramis!
Här blir det köpespepparkakor. Doften av nybakade pepparkakor saknar jag, men orkar helt enkelt inte baka pepparkakor i år.
SvaraRaderaVackra burkar du har till dina kakor.
Dina virkade hjärtan ser ut som mina röda som min farmor virkat på 70-talet.
Fint med dom i lilla granen.
Kram ♥
har köpt pepparkakor iår ..brukar baka annars men orken har inte funnits iår
SvaraRaderalutfisk brukar min mamma göra varje år innan jul som hon och jag brukar äta som tradition det är bara hon och jag som äter ,,min man och döttrarna och deras respektive tycker inte om det alls
kram Rosa
Ja du takk for oppskriften , tenker å prøve din i år , eller din mammas da . Nydelig på verandaen din da med pyntet grantopp ! God natta klem til deg .
SvaraRaderaNu är det två år sedan jag bakade pepparkakor, det är lika bra att köpa då det inte går åt så många. Men så fina burkar du har! Och roligt att du sparat och bakar efter din mammas recept.
SvaraRaderaNär jag var liten la farmor lutfisk i blöt, usch så illa det luktade! Idag känner jag ingen som äter lutfisk.
Först hade jag tänkt ha skafferiet kallt men nu får det bli ett torrskafferi, utan ventil.
Kramar /Cia