torsdag 13 november 2014

Mjuk pepparkaka utan ägg!


Ja här kommer receptet på den mjuka pepparkakan.
Ett gammalt recept, som jag tagit från lokaltidningen där vi bodde förut.
En kaka som jag bakat massor av gånger och som 
jag delat med mej av till de som inte tål ägg.
Och så bra att baka om äggen skulle var slut.
Bara man har pepparkakskryddor hemma förstås.

Sätt ugnen på 175 grader

Smält 100 gr smör (blir 1 dl) och låt svalna

Blanda 4½ dl vetemjöl med     
3 dl strösocker
2 tsk bikarbonat
1 tsk ingefära
1 tsk kanel
1 tsk nejlika
 Tillsätt det smälta smöret och
3 dl mjölk
1 dl lingonsylt
Blanda väl och häll i en stor väl smord sockerkaksform.

Gräddas i 1 timme ganska långt ner i ugnen.

Den får stå och svalna i formen innan jag stjälper upp den.
Jag har en gammal form, köpt på loppis, med avtagbar kant.

Kakan blir underbart god och misslyckas aldrig.
Jag brukar frysa in den då det ju blir många bitar.
Det brukar bli minst två bakade i advent.

 Har Du någon favoritkaka , som du bakar i juletid?





14 kommentarer:

  1. Tack igen för ett nytt recept!
    Bra att få ett recept man inte behöver ägg till, för har man långt till butiken och skulle vilja baka en kaka så jätte bra med den här.
    Det är nog dadelkakan som jag alltid bakar till jul, den blir bara bättre bara den får stå och dra sej några dar.
    Ha en skön kväll!
    Kram, Monica från MINA TVÅ HEM

    SvaraRadera
  2. Mycket bra recept, det tackar vi för! Himla bra att ha till hands i många fall!
    Agneta kram

    SvaraRadera
  3. tackar för receptet. Jag bakar alltid skurna syltkakor till jul ...finns inte dom så är inte julen som den ska säger mina döttrar
    ha en fin helg
    kram Rosa

    SvaraRadera
  4. Tack för det receptet. Har en kusin som inte vill äta ägg, så det här receptet ska jag spara
    tills hon kommer på fikabesök!
    Kram M.E

    SvaraRadera
  5. Å vad du är snäll, som delar med dig av recept :)
    Långpannekakan, var hur go somhelst.
    Och det här med kakan som aldrig kan misslyckas,
    det gillar jag...mycket!
    Den ska vi också prova att baka, ~O~ och jag :)

    Kramen Eva

    SvaraRadera
  6. Jøss , med lingomsylt ??? Den skal jeg bake på lørdag , for jeg får besøk på søndag av en venninne. Det blir spennende ! Klem og fin kveld til deg !

    SvaraRadera
  7. Vilket bra recept du delar med dig av! Det sparar vi direkt... Och vilken fin sockerkaksform du verkar ha också.

    På hösten bakar jag oftast några squashkakor och fryser in till julens helger. I år har jag bakat och lagt 3 st i frysen. :-) Sguashkakan innehåller bl.a. squash, ananas, mandel och kanel, och får en julig, saftig och god smak.

    Ett annan lättbakad och god kaka är banansockerkaka. Ett bra sätt att ta reda på bananer som börjar bli alldeles för mörka i skalet. Fungerar också att frysa in både i juletid och resten av året. Det blir nästan lite chokladsmak på den, trots att det inte är minsta lilla chokladbit i smeten. Hör av dig på mejl om du vill ha recepten.

    Nobvemberhälsningar
    Elisabet

    SvaraRadera
  8. Mums! Mjuk pepparkaka är supergott!
    Ha en fin dag

    Kramar
    Lene

    SvaraRadera
  9. Åh detta är typ världens godaste mjuka kaka! Den kommer jag definitivt baka många gånger i vinter - mot affären för att köpa lingonsylt! Alla ni som funderar på att baka den; gör det, ni kommer inte att ångra er! kram från en som älskar denna mjuka pepparkaka *fniss*

    SvaraRadera
  10. Nu har jag bakat både dina kringlor och din långpanne-kladdkaka så visst kommer det att bli en pepparkaka också :)

    Kram Maidi

    SvaraRadera
  11. Här luktar det också nybakat! Jag gjorde stora bullar och vilken tur för i helgen har det kommit flera spontana besökare. Ditt recept ska jag definitivt spara, tack! Så bra för lingonsylt har jag i massor men äggen tar slut emellanåt. Och så fin form din kaka har!

    Kramar /Cia

    SvaraRadera
  12. Kakan ser superläcker ut. Jag bakar alltid en liknande till jul .Annars är vår favorit en saffran+chokladkaka , som en tigerkaka. Kan inte vara utan den.
    Kram Eva

    SvaraRadera
  13. Hej!
    Hur många bitar blir det ungefär/hur stor form. Jag kommer baka till relativt många människor (ca 15) och undrar om det passar med en eller två satser. Tack för fint recept.
    /Tinen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir absolut så det räcker till 15 personer, men tänk på att du behöver en stor form!

      Radera

Kul om du vill lämna ett litet spår när du har tittat in! Jag blir så glad för varje kommentar.. Nu får även du som inte har någon egen blogg möjlighet att kommentera. Hur länge beror på vad som händer. Men tag chansen och skriv en liten hälsning nu. Alla gulliga kommentarer mottages tacksamt!