måndag 1 september 2014

Kaveldun.För drygt en vecka sedan plockade jag kaveldun längs dikeskanten.
Jag läste på Google att de exploderar lätt.
Det duniga innehållet kryper ut och kan spridas över hela rummet...

Jag har plockat in sådana förr om åren och då har jag klarlackat dem.
Nu sprayade jag dem med hårspray eftersom det var det enklaste jag hade att tillgå.
Satte dem utan vatten i vasen och nu väntar jag bara på explosionen.

Det som har hänt hitintills är att bladen har böjt sig
annars är de lika fina!
Än så länge.
Visste ni att man kan tvinna rep av bladen?
Och att man kan äta rotstocken, bra att veta om man mot förmodan
skulle gå vilse....
Alltså en riktig överlevnadsväxt.

13 kommentarer:

 1. Jag har också hört att kabeldun kan explodera. Jag har plockat varje år i över 40 år och haft inne i vas. Jag väntar fortfarande på explosionen. Kram

  SvaraRadera
 2. Jag har också hört att de kan explodera och det vill man ju INTE. Det borde väl fungera bra med hårspray, det "klibbar" ju fast allting så..
  Vackert det ser ut med kabeldun just där i just den vasen. Jättefint!
  Ha en fin dag

  Kramar
  Lene

  SvaraRadera
 3. Så väldigt fint kort!! Du tar fina bilder av ert vackra hem! Jag vet inte om vi har kaveldun här. Jag kommer att svälta ihjäl om jag går vilse. Men mest troligt verkar det som att det blir lösspringande kor som blir min död.

  Ha en bra dag! :)

  Kram Ann-Louise

  SvaraRadera
 4. Hehhe ja du , jeg vet at de kan eksplodere for det skjedde hos oss en gang , du verden så rart ! Ikke visste jeg at man kan spise stilken , det var moro å lese hva du har funnet ut om de. Jeg kaller de for sigarstrå . Fin soldag til deg ! Klem

  SvaraRadera
 5. Kaveldun är 50-tal för mej och jag minns kolvarna hemma hos tant Ellen!

  Spännande att vänta på en explosion! Ha det gott under tiden;)

  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 6. De är väldigt vackra! Men jag har inte haft några inne... jag är allmänt dålig på att plocka in blommor, faktiskt. Just nu har jag faktiskt en dahlia, men annars så blir det mest att jag låter dem vara kvar ute. Nästa år kanske...
  kram elsamarianne

  SvaraRadera
 7. Jag VET att de kan explodera när de kommer in i värmen!! Och väldigt mycket blir det...Sen ett år upptäckte jag att de var fulla med små kryp, så i år har jag inte tagit in några, än...Hårspray var ett bra tips.
  Ha en skön fortsättning på hösten!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 8. Jag har varit med om exploderande kaveldun. Sedan dess har kaveldun inte kommit över min tröskel. Nu när jag läst hur du kunnat bevara dem intakta, och att de dessutom är ätbara, kanske jag ska ge dem en ny chans.
  Kram, Eva

  SvaraRadera
 9. Hihi, man kan lära sig mycket på internet! Undrar hur stjälken smakar.. hoppas det finns blåbär istället om jag går vilse.. jättefina kaveldun, tycker jag! Det är en häftig växt som alltid fascinerat mig. Åh vet du förresten att vi har renfana på tomten?! Jag såg det genom vardagsrumsfönstret härom dagen, jag måste ut och kolla och ta in :-)

  SvaraRadera
 10. Jag kaveldunexplosion är bekant här hos oss.
  Sen finns det faktist mycket av den mjuka dunen och är inte så lätt att städa bort när dom är så lätta att dom bara flyger omkring.
  Men vi får hoppas att ditt hårspray hindrar detta.
  Ha det så bra!
  Kram, Monica från MINA TVÅ HEM

  SvaraRadera
 11. Även här har det exploderat kaveldun, men då hade jag varken lackat eller sprayat dem.
  Du får återrapportera så vi får veta om de står sig utan explosion!
  Så vacker vas! Håller med om att du alltid har så vackra bilder från ert hem!
  Kram M.E

  SvaraRadera
 12. Vet du ...jag kallade kaveldun för sotare när jag var liten. Vi plockade sådana också ,i närheten av mina föräldrars fritidshus. Väldigt dekorativa. Visst är det en fröjd med en trädgård när solen skiner och man kan gå runt plocka med blommor och grönsaker. Just nu har jag några terrorister bland tomaterna, små gröna larver ( fjärils ) som äter mångdubbelt mer än sin storlek. Jag sätter vattenslangen på dem och då trillar de ner och jag kan ta bort dem. Detta händer varje år. Jag har så mycket tomater så några uppätna är ingen katastrof, men ändå.
  Ha det fint idag. Solen gassar. Kram Eva

  SvaraRadera
 13. Jag har inte haft några själv men de ger mej barndomsminnen. Min granne hade alltid dessa cigarrer, som jag brukade kalla dem! Roligt att man kan gör rep av bladen också!

  SvaraRadera

Kul om du vill lämna ett litet spår när du har tittat in! Jag blir så glad för varje kommentar.. Nu får även du som inte har någon egen blogg möjlighet att kommentera. Hur länge beror på vad som händer. Men tag chansen och skriv en liten hälsning nu. Alla gulliga kommentarer mottages tacksamt!