onsdag 23 december 2015

God Jul!


Med min gamla julbonad,
som jag sydde för över femtio år sedan
vill jag önska alla som tittar in
en riktigt GOD JUL

onsdag 16 december 2015

Stora julpyntardagen!


Hur har ni det i stugorna?
Stressar ni för att få allt klart till jul?
Är allt julpyntat och städat och julgranen står där
så grön och grann i stugan!?

Jag har förstått att det där med att fira jul
 har tagit helt andra former.
Nu ska allt vara pyntat och klart
 redan i slutet av november
och granen är klädd till första advent.

Så är det inte här i huset bakom lindarna.
Nej, jag vill inte ta ut julen i förtid!
Jag minns att när barnen var små
var dagarna före julafton den tid då julpyntet togs fram.
Och dottern hade frågat sedan första advent:
När är "Stora julpyntardagen?"

Nu har jag ingen dotter som bor hemma sedan många år tillbaka
men jag tänker ofta på hennes fråga i juletid.
Jag håller allt på gamla traditioner.
Pyntet kommer fram några dagar före julafton
och granen ska helst inte kläs förrän kvällen före.

Nu åker granen ut på annandagen i många hem
och tomtarna tar samma väg.
Här får både gran och tomtar vara kvar till tjugonde dag Knut!
Eller åtminstone till Trettondagen.

Jag önskar alla som tittar in en riktigt fin fjärde advent
och vet ni:
Jag blir jätteglad om ni gör ett litet avtryck
i kommentarsrutan.
Har du ingen egen blogg,
klicka i anonym-rutan så kan du skriva ändå!


torsdag 3 december 2015

Filmjölksbröd, med anis och fänkål.


Jag måste dela med mej av ett riktigt gott filmjölksbröd.
Det går ju så fort att blanda ihop.
Enda nackdelen är väl att det tar en stund att grädda dem.

Här kommer receptet!

Blanda i en stor bunke

6 dl rågsikt

1 liter havregryn

1 msk anis 

1 msk fänkål

1 tsk salt

1 tsk bakpulver

2 tsk bikarbonat

Rör sedan i 1 1/2 dl mörk sirap

1/2 liter filmjölk


Fördela smeten i två smorda brödformar.  

Grädda längst ner i ugnen i 175 graders värme 1 1/2 timme.

Efter en timme brukar jag lägga över ett bakplåtspapper
eller aluminiumfolie för att inte brödet ska få för hård skorpa.

Låt svalna lite och stjälp sedan upp det på bakduk 
och låt det ligga insvept över natten.

Det här är ett riktigt smakrikt bröd och med din favoritost
är det hur gott som helst!

Jag brukar alltid baka det i juletid!

HÄR hittar du ett annat recept med filmjölk. 


tisdag 1 december 2015

December- julmånaden.

 
 December är här
och jag får byta bilden på min almanackstavla.
Byta den till den vackraste på hela året.

Vi kommer att få en riktigt vacker dag här i södra Sverige.
Klarblå himmel och som man säger
en blek decembersol kommer att visa sig.

Här går tiden sin gilla gång.
Några större julförberedelser har inte gjorts.
Jo jag fyllde den här burken med pepparkakor igår.


Bilderna är från förra året.
Mina tankar rinner iväg hur det var då.
En liten vovve som låg i sängen bland kuddarna
och julnallarna som brukar vara där..


I år kommer nallarna att få vara där ensamma...

 
 Förhoppningsvis ska det bli en god jul i år ändå.
Man får leva på de fina minnena.